Nyheter
Det finns hjälp mot mensvärk
Det är vanligt med mensvärk – men det går att lindra den. Kontakta oss på ungdomsmottagningen om du har kraftiga besvär som påverkar din vardag.
Oftast gör det ont i nedre delen av magen, ljumskarna eller ryggen någon dag innan mensen kommer. Det beror på att livmodern drar ihop sig. Det går att lindra mensvärken. Testa dig fram till vad som fungerar bäst för dig:
- Värme gör att musklerna slappnar av och då gör det mindre ont. Lägg något värmande, exempelvis en värmedyna, över området som värker. Du kan också testa att duscha i varmt vatten.
- Försök vara fysiskt aktiv om det går för att få krampen att försvinna och för att aktivera kroppens eget smärtstillande system. Att träna regelbundet mellan mensperioder förebygger också mensvärk.
- Receptfria smärtstillande läkemedel kan hjälpa. Läkemedel som innehåller ibuprofen eller naproxen lindrar ofta mensvärk bäst. Ta det direkt när besvären börjar och följ rekommenderad dos på förpackningen.
- Pröva olika ställningar för att hitta en där det gör mindre ont. Att ligga och dra upp knäna fungerar för en del.
När ska jag söka vård?
Om du har så kraftig mensvärk att vanliga värktabletter inte hjälper så kan du behöva behandling. Det finns preventivmedel som gör att du inte får någon mens och därmed inte heller någon mensvärk. Andra preventivmedel kan minska mensvärken. Prata med oss på ungdomsmottagningen om du har svår mensvärk och vill veta mer.
Kraftig mensvärk kan också bero på andra orsaker. En anledning kan vara endometrios som innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Då är det vanligt att ha mycket ont vid mens eller ägglossning och det kan också smärta vid samlag.
Mensvärken kan också bero på myom som är muskelknutor inuti eller utanpå livmodern. Myom är vanliga och ger oftast inga symtom men de kan växa och ge besvär.
Kraftig mensvärk kan också bero på att du har en inflammation i en äggledare eller i livmodern. Lid inte i onödan! Kontakta oss om du har kraftig mensvärk. Det finns stöd att få.
Testa dig för könssjukdom
Det kan vara svårt att veta om du har fått en könssjukdom. En del könssjukdomar ger bara små eller inga besvär alls. Därför bör du testa dig om du har haft sex utan kondom.
Enkelt och gratis
Kom till oss och testa dig om du tror att du kan ha smittats av en könssjukdom. Det är gratis att testa sig och oftast kan du göra testet själv på mottagningens toalett.
Du väljer själv vilken ungdomsmottagning du vill gå till. Du kan boka tid i appen Alltid öppet, genom att ringa eller komma på drop-in.
Bra med snabb behandling
Det finns behandling för alla könssjukdomar. De flesta är vanliga och ofarliga om du får behandling för dem. Desto tidigare du får behandling desto bättre.