icon-newsNyheter

Nyheter

Det finns hjälp mot mensvärk

Det är vanligt med mensvärk – men det går att lindra den. Kontakta oss på ungdomsmottagningen om du har kraftiga besvär som påverkar din vardag.

Oftast gör det ont i nedre delen av magen, ljumskarna eller ryggen någon dag innan mensen kommer. Det beror på att livmodern drar ihop sig. Det går att lindra mensvärken. Testa dig fram till vad som fungerar bäst för dig:

  • Värme gör att musklerna slappnar av och då gör det mindre ont. Lägg något värmande, exempelvis en värmedyna, över området som värker. Du kan också testa att duscha i varmt vatten.
  • Försök vara fysiskt aktiv om det går för att få krampen att försvinna och för att aktivera kroppens eget smärtstillande system. Att träna regelbundet mellan mensperioder förebygger också mensvärk.
  • Receptfria smärtstillande läkemedel kan hjälpa. Läkemedel som innehåller ibuprofen eller naproxen lindrar ofta mensvärk bäst. Ta det direkt när besvären börjar och följ rekommenderad dos på förpackningen.
  • Pröva olika ställningar för att hitta en där det gör mindre ont. Att ligga och dra upp knäna fungerar för en del.

När ska jag söka vård?

Om du har så kraftig mensvärk att vanliga värktabletter inte hjälper så kan du behöva behandling. Det finns preventivmedel som gör att du inte får någon mens och därmed inte heller någon mensvärk. Andra preventivmedel kan minska mensvärken. Prata med oss på ungdomsmottagningen om du har svår mensvärk och vill veta mer.

Kraftig mensvärk kan också bero på andra orsaker. En anledning kan vara endometrios som innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Då är det vanligt att ha mycket ont vid mens eller ägglossning och det kan också smärta vid samlag.

Mensvärken kan också bero på myom som är muskelknutor inuti eller utanpå livmodern. Myom är vanliga och ger oftast inga symtom men de kan växa och ge besvär.

Kraftig mensvärk kan också bero på att du har en inflammation i en äggledare eller i livmodern. Lid inte i onödan! Kontakta oss om du har kraftig mensvärk. Det finns stöd att få.

Publicerad: 2024-11-04
Kontakt

Kontakt

Kontakta oss

Boka besök
Du kan boka tid för besök hos barnmorska på vår ungdomsmottagning i Alltid öppet.

Chatt
Du kan chatta med barnmorska i appen Alltid öppet. Vi svarar på din fråga så snart vi kan på vardagar.

Videomöte
Du kan boka videomöte med barnmorska i Alltid öppet.

Telefon 
08-123 407 55

Telefontid
Måndag-torsdag 9-10
Fredag 13.30-14.30

Barnmorska ger hjälp kring kroppen, preventivmedel, sex eller könssjukdomar. Kurator ger hjälp kring psykisk hälsa, relationer eller könsidentitet.

Öppettider

Måndag 8-16
Tisdag 8-18
Onsdag 8-16
Torsdag 8-16
Fredag 8-14

Drop-in

Måndag 13-14.45

Inför ditt besök

Avgifter
Det kostar ingenting att besöka eller kontakta oss för rådgivning.

Tolk
Om du behöver tolk under ditt besök så ordnar vi det. Meddela oss när du bokar ditt besök. Tolk är gratis för dig som patient.

Tillgänglighet

Tystnadsplikt

Det är viktigt att du kan känna dig trygg och våga prata öppet om dina besvär eller bekymmer. Du kan kontakta eller besöka oss utan att dina anhöriga får veta om det. Dina föräldrar kan inte läsa din journal.

Alla som arbetar på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt. Det innebär att vi inte får lämna uppgifter om dig utan att du har godkänt det.

Ett undantag är om du är under 18 år och utsätts för allvarligt brott eller är i fara. Då kan personalens tystnadsplikt brytas och de kan göra en anmälan till socialtjänst eller polis.

Någon att prata med

Någon att prata med

Alla mår dåligt ibland, det är en naturlig del av livet. En del saker kan vara svårt att prata om med sin familj eller vänner. Du är välkommen till oss om du behöver prata med någon. Inga frågor är för stora eller för små.

Om du mår dåligt
Att känna sig orolig, stressad eller nedstämd under en period är inget farligt. Men om oron eller det dåliga måendet inte går över kan du behöva söka hjälp. Känner du att du behöver prata med någon är du välkommen till våra kuratorer.
Samtalen kan handla om relationer, stress, oro, ensamhet, självkänsla eller om hur livet är. Ibland pratar vi om sexualitet och könsidentitet. Till kurator kan du komma för ett eller flera samtal. Vi lyssnar och tar dina frågor på allvar.

Funderingar eller oro kring kroppen
Om du har funderingar kring din kropp och dess utveckling, har tankar kring graviditet, oroar dig för könssjukdomar eller preventivmedel kan du prata med en barnmorska. Du kan ställa din fråga via chatt eller telefon, eller boka ett besök hos barnmorska.

Preventivmedel

Preventivmedel

Preventivmedel
När du har sex är det viktigt att du skyddar dig. Preventivmedel kan både skydda mot graviditet och könssjukdomar.

För att skydda sig mot graviditet finns det flera olika typer av preventivmedel att välja mellan (skulle kunna länka till toppmenyn: Kropp och sex/Jämför preventivmedel. Vi lyssnar på dina behov och ger professionell rådgivning kring vilket preventivmedel som bäst passar dina behov.

Gratis kondomer
Kondom är det enda preventivmedel som också skyddar mot könssjukdomar. Det finns kondomer i flera storlekar, modeller och material. Hos oss kan du hämta gratis kondomer i en modell som passar dig.

Könssjukdomar

Könssjukdomar

Sexuellt överförbara sjukdomar
Om du har haft oskyddat sex kan du komma in och testa dig för könssjukdomar hos oss. Risken att få en könssjukdom är störst vid oskyddat vaginalt- eller analt samlag. Men könssjukdomar kan även överföras genom munsex eller smeksex.

En del könssjukdomar ger bara små eller inga besvär alls. Det är därför bra att du testar dig regelbundet om du har sex på ett sätt som innebär risk för överföring.

Testa dig om
• Du har haft oskyddat sex
• Kondomen spruckit eller glidit av
• Du har symtom eller besvär som tyder på att du har en könssjukdom
• Din sexpartner har en könssjukdom
• Du misstänker att du har en könssjukdom eller har blivit uppmanad att testa dig

Hur går det till?
För att testerna ska vara tillförlitliga behöver det ha gått 7-10 dagar sedan du hade oskyddat sex. Det är viktigt att du inte kissat på två timmar innan provtagningen. Du kan göra testerna själv på ungdomsmottagningens toalett.
Det kostar ingenting att testa sig för könssjukdomar hos oss. Viss medicin som skrivs ut kan dock kosta.

Graviditet

Graviditet

Om du har haft oskyddat samlag kan du komma till ungdomsmottagningen för att få hjälp med akutmetoder eller göra ett graviditetstest.

Akutmetoder, dagen efter p-piller
Har du haft samlag utan preventivmedel, eller om ditt preventivmedel inte har fungerat, så kan du skydda dig mot en graviditet på två sätt: antingen med dagen efter piller eller med kopparspiral.

Du behöver komma till ungdomsmottagningen inom tre dygn efter samlaget, men gärna så tidigt som möjligt.

Graviditetstest
Vi kan hjälpa dig med graviditetstest. De är säkra och du får svar direkt från våra barnmorskor.

Det är möjligt att göra ett graviditetstest ungefär tre veckor efter senaste mensens första dag, eller tre veckor efter samlag.

Om graviditetstestet visar att du är gravid kan det uppstå många känslor och tankar. Vi erbjuder samtal med kurator och barnmorska kring graviditeten eller om du har frågor kring abort. Beslutet om att fortsätta eller avsluta graviditeten ligger hos den personen som är gravid men tankar och känslor kring beslutet kan uppstå hos båda. Självklart är din eventuella partner välkommen att vara med.

Vi ger stöd och kan lotsa dig vidare till en abortmottagning om du landar i det beslutet.

Till toppen